Om Samsø Mel

Rent mel i posen
Samsø Mel fremstiller økologisk mel og havregryn af korn fra egne marker. Vi har eget kornrensningsanlæg og avanceret tørreanlæg, opbevarer på eget kornlager i siloer til hver kornsort separat og endelig maler vi også melet på egen mølle. Vi blander aldrig med mel fra andre producenter og producerer alene efter bestilling, så det altid leveres friskmalet.

Alt mel bliver produceret på vores egen langsomtgående stenkværnsmølle på Samsø, et gedigent arbejde, der kræver nænsomt, erfarent håndværk. Herved bevares næringsrige kimdele i selv det sigtede mel. Havregryn bliver specialvalset og pakket på ekstern valsemølle. 

 

Vi laver årgangsmel
Samsø Mel står for alle processer, lige fra kornet bliver sået, til det er malet, pakket og sendt. Sol, regn, vejr, vind og jordbund påvirker kornets vækst og har afgørende indflydelse på årets høst. Der er naturlige udsving over årene og på de forskellige marker, så melet vil ændre sig fra år til år. Stenkværnet mel er et samtidigt et levende produkt; så at producere mel, endda økologisk, er lidt som at producere vin – der er aldrig to år, som er ens – dermed kan man vel sige at vi laver årgangsmel 🙂 

 

Fokus på melproduktion af højeste kvalitet
Vi har erfaring med at dyrke økologisk brødkorn siden 2002 og rådfører os løbende med ekspertise indenfor økologi og melfremstilling. ”Som økolog af hjertet og landmand af profession udnytter vi biomasse til at gøde jorden optimalt gennem naturvenlige og innovative metoder. Vi stræber efter at optimere værdipotentialet i Samsø Mels affalds-biomasse, og dermed udnytte at ’spild’produkter som speltflager og hvedeskaller ikke smides ud men genanvendes.”

 

Historien
Samsø Mel ejes og drives af landmand, møller og samsing Morten Øster Kristensen, der er fjerde generation på slægtsgården Kristensminde i Brundby. Gården blev bygget af hans oldefar i 1869 som udflyttergård fra Ballen. Han kom fra en møllergård på Ærø. Kristensminde blev en stor gård med egen fodermester, karle og piger. Anden generation havde i  1950’erne kornproduktion, kvæg, svin og heste på gården, mens Mortens far ændrede landbruget til en ren planteavlsgård da han overtog i 1959. I et par år op til Morten i 2002 overtog driften og omlagde til økologi, drev far og søn landbruget sammen. Samsø Mel og mølleriet blev grundlagt i 2012.

Stenkværnet Samsø Mel smager bedre 🙂